Question list

Question List

Question List Of  Science and technology
Science  / Science and technology  / 
1. Where is INS Ashwini anchored off?

[A] . Goa
[B] . Kochi
[C] . Mumbai
[D] . Visakhapatnam

Right Answer : Mumbai
Answer Description : Mumbai

2. Which of the following is the first missile which has been developed in India?

[A] . Trishul
[B] . Agni
[C] . Akash
[D] . Prithvi

Right Answer : Prithvi
Answer Description : Prithvi

3. The first astronaut to walk in outer space is

[A] . Neil Armstrong
[B] . Dave Scott
[C] . Yuri Gagarin
[D] . Aleksei Leonov

Right Answer : Yuri Gagarin
Answer Description : Yuri Gagarin

4. Which of the following is India’s development IRBM?

[A] . Akash
[B] . Dhanush
[C] . Prithvi
[D] . Agni II

Right Answer : Agni II
Answer Description : Agni II

5. The intermediate range nuclear capable missile developed indigenously is named

[A] . Agni
[B] . Nag
[C] . Trishul
[D] . Prithvi

Right Answer : Agni
Answer Description : Agni

6. The rear side of the moon was photographed by

[A] . Mariner I
[B] . Luna II
[C] . Viking I
[D] . Viking II

Right Answer : Luna II
Answer Description : Luna II

7. What is India’s first microwave remote sensing satellite?

[A] . GSAT – 12
[B] . RISAT – 1
[C] . Rohini
[D] . Megha Tropiquies

Right Answer : RISAT – 1
Answer Description : RISAT – 1

8. The Vikram Sarabhai Space Centre is located at

[A] . Tromboy
[B] . Bangalore
[C] . Trivandrum
[D] . Sriharikota

Right Answer : Trivandrum
Answer Description : Trivandrum

9. Air Force Academy is located in

[A] . Mumbai
[B] . Kakinada
[C] . Coimbatore
[D] . Hyderabad

Right Answer : Hyderabad
Answer Description : Hyderabad

10. Who developed Ballistic Missile?

[A] . Wernher Von Braun
[B] . Edward Teller
[C] . Samuel Cohen
[D] . J. Rober Oppenheimer

Right Answer : Wernher Von Braun
Answer Description : Wernher Von Braun