Question list

Question List

Question List Of  Buddhism
History / Buddhism / 
1. Which of the following was not a part of Tripitakas 'Three Basket'?

[A] . Jatakas
[B] . Vinaya
[C] . Sutta
[D] . Abhidhamma

Right Answer : The Jataka tales are a voluminous body of literature native to India concerning the previous births of Gautama Buddha in both human and animal form.
Answer Description : 

2. Buddhist Doctrines Are Contained In

[A] . Jatakas
[B] . Satapaths
[C] . Upanishads
[D] . Dhammapadas

Right Answer : Dhammapadas
Answer Description : 

3. Where did Buddha preach his first sermons?

[A] . Kushinagar
[B] . Bodh Gaya
[C] . Kasi
[D] . Sarnath

Right Answer : Sarnath Buddha died in Kushinagar. Attained entertainment in Bodh Gaya.
Answer Description : 

4. Buddha was born in

[A] . 523 BC
[B] . 563 BC
[C] . 623 BC
[D] . 602 BC

Right Answer : 563 BC
Answer Description : 

5. Which ruler was contemporary of both Buddha and Mahavira?

[A] . Bimbisara
[B] . Chandragupta
[C] . Pradyot
[D] . Ajatasatru

Right Answer : Bimbisara First Buddhist Council was held during the reign of Ajatasatru.
Answer Description : 

6. Followers of Buddha who lived a family life were called

[A] . Upasaka
[B] . Anusavan
[C] . Upsampada
[D] . Gahapati

Right Answer : Upasaka
Answer Description : 

7. The clear division of Buddhism in Hinayan and Mahayan took place during the regime of

[A] . Mauryas
[B] . Shungas
[C] . Kushanas
[D] . Guptas

Right Answer : Kushanas
Answer Description : 

8. Gautam Buddha died at Kushinagar. The place is in the province of

[A] . Madhya Pradesh
[B] . Bihar
[C] . Uttar Pradesh
[D] . Andhra Pradesh

Right Answer : Uttar Pradesh
Answer Description : 

9. The day on which Buddha was born, Enlightened and passed away was

[A] . Vaishakh purnima
[B] . Ashadh purnima
[C] . Kartik purnima
[D] . None

Right Answer : Vaishakh Purnima
Answer Description : 

10. Which of the following is not one of the names of Buddha's wife?

[A] . Subhadraka
[B] . Bhadrakachchha
[C] . Chelena
[D] . Bimba

Right Answer : Chelena
Answer Description : 

11. The peepal tree under which Gautam received Buddhatva was cut by the order of which king?

[A] . Mihirkula
[B] . Toraman
[C] . Pushyamitra sunga
[D] . Shashanka

Right Answer : Shashanka
Answer Description : 

12. One taking entry in Buddha's samgha wa called

[A] . Upasampada
[B] . Bhikkshu
[C] . Shraman
[D] . Anusavan

Right Answer : Upasampasa
Answer Description : 

13. The first discipline of Gautam Buddha was

[A] . Kaundinya
[B] . Rahul
[C] . Anand
[D] . Devabrat

Right Answer : Kaundinya
Answer Description : 

14. Where was the first Buddha sangeeti held?

[A] . Chullavagga
[B] . Saptaparni cave
[C] . Kundalvana
[D] . Pataliputra

Right Answer : Saptaparni cave
Answer Description : 

15. No Buddha Sangeeti was held at which place?

[A] . Rajgriha
[B] . Vaishali
[C] . Sarnath
[D] . Pataliputra

Right Answer : Sarnath
Answer Description : 

16. Patimonkha deals with

[A] . Education
[B] . Propaganda
[C] . Discipline
[D] . None of these

Right Answer : Discipline
Answer Description : 

17. Patimankha is a part of

[A] . Vinay pitak
[B] . Sutta pitak
[C] . Abhidhamma pitak
[D] . Jatakas

Right Answer : Vinay pitak
Answer Description : 

18. Mahavagga and Chullavagga are related to

[A] . Sutta Vibhag
[B] . Khandak
[C] . Parivar
[D] . Yamak

Right Answer : Khandak
Answer Description : 

19. Jatak belongs to which Nikay?

[A] . Deegh
[B] . Majjhim
[C] . Samyukta
[D] . Khuddak

Right Answer : Khuddak
Answer Description : 

20. Which of the following sects belongs to Hinayana?

[A] . Sahajyan
[B] . Mantrayan
[C] . Yogachar
[D] . Sautrantik

Right Answer : Sautrantik
Answer Description : 

21. Which of the following sects belongs to Mahayana?

[A] . Madhyamik
[B] . Vaibhashik
[C] . Vajrayan
[D] . Sautrantik

Right Answer : Madhyamik
Answer Description : 

22. Veluvan was gifted to Gautam Buddha by

[A] . Ajatasatru
[B] . Prasenjit
[C] . Bimbisara
[D] . Udayan

Right Answer : Bimbisara
Answer Description : 

23. Who taught Yoga to Gautam Buddha?

[A] . Suddodhana
[B] . Anand
[C] . Devabrat
[D] . Alar-Kalam

Right Answer : Alar-Kalam
Answer Description : 

24. Gautam Buddha gave his first Sermon in

[A] . Gaya
[B] . Sarnath
[C] . Rajgriha
[D] . Pataliputra

Right Answer : Sarnath
Answer Description : 

25. The first Sermon of Gautam Buddha is called

[A] . Mahabhiniskraman
[B] . Dharma Chakra Pravartan
[C] . Dhamma ghos
[D] . Mahaparinirvana

Right Answer : Dharma Chakra Pravartan
Answer Description : 

26. Which Buddhist sect believed in Tantra and Hathayoga?

[A] . Hinayana
[B] . Mahayana
[C] . Vajrayan
[D] . None of these

Right Answer : Vajrayan
Answer Description : 

27. Which branch of Buddhism believed in Pudgal and Anatma?

[A] . Saidhantik
[B] . Shunyavadi
[C] . Sarvastik
[D] . Vaibhashik

Right Answer : Sarvastik
Answer Description : 

28. Which work is a commentary of Deegh Nikaya?

[A] . Lalit vistar
[B] . Deepvamsh
[C] . Sumangal Vilasini
[D] . Neeti Prakaran

Right Answer : Lalit Vistar
Answer Description : 

29. How many big cities are mentioned in the literature of Buddhist age?

[A] . Ten
[B] . Eight
[C] . Six
[D] . Four

Right Answer : Eight
Answer Description : 

30. Which Buddhist sect emerged in 7th century AD?

[A] . Mahashanghik
[B] . Theravad
[C] . Vajrayan
[D] . Mahayan

Right Answer : Vajrayan
Answer Description : 

31. The path of Madhyam Pratipada is

[A] . Seven fold
[B] . Eight fold
[C] . Nine fold
[D] . Ten fold

Right Answer : Eight fold
Answer Description : 

32. Who was the founder of Mahasanghika sect?

[A] . Mahakashyap
[B] . Upali
[C] . Rahulbhadra
[D] . None of these

Right Answer : Mahakashyap
Answer Description : 

33. Ten sheels laid down by Buddha included

[A] . Brahmacharya
[B] . Aparigraha
[C] . Giving up comfortable bed
[D] . All the three

Right Answer : All the three
Answer Description : 

34. Theravad was founded by

[A] . Mahakashyap
[B] . Mahakachchhayan
[C] . Upali
[D] . Anand

Right Answer : Mahakachchhayan
Answer Description : 

35. The form of Government in buddhas age was

[A] . Monarchy
[B] . Republic
[C] . Anarchy
[D] . Monarchy as well as Republic

Right Answer : Monarchy as well as Republic
Answer Description :