Question list

Question List

Question List Of  Agriculture
Geography / Agriculture / 
1. The Green Revolution in agriculture has made the Indian farmers dependent on

[A] . Machines
[B] . Fertilizers and Pesticides
[C] . Indigenous
[D] . Availability of micro-nutrients

Right Answer : Green revolution is a movement which included introduction of high-yielding varieties of seeds and increased use of fertilizers and irrigation for increase in production.
Answer Description : 

2. The world Green Revolution was connected with

[A] . Deforestation
[B] . Ecological balance
[C] . Agricultural production
[D] . Frequent use of green in paintings

Right Answer : The word 'Green Revolution' was coined by William Gand.
Answer Description : 

3. Land reforms refers to government's efforts at

[A] . Abolishing ownership rights of non-cultivating landlords
[B] . Making the ownership rights of landlords more secure
[C] . Regulating land prices
[D] . Regulating land use

Right Answer : Abolishing ownership rights of non-cultivating landlords
Answer Description : 

4. Green Revolution was most successful in

[A] . Sixties
[B] . Seventies
[C] . Eighties
[D] . Nineties

Right Answer : High yielding wheat was first bought to India in 1963 by American Agronomist Dr. Norman E. Bourlung. He has been hailed as Father of the green revolution but M. S. Swaminathan is known as the father of green revolution in India.
Answer Description : 

5. Green Revolution has led to marketed increase in

[A] . Productivity of wheat
[B] . Regional inequalities
[C] . Inter personal inequalities
[D] . All of the above

Right Answer : Green Revolution in India was started in 1965.
Answer Description : 

6. Which of the following states grows sugarcane as a major crop?

[A] . Bihar
[B] . Rajasthan
[C] . Uttar Pradesh
[D] . Punjab

Right Answer : Uttar Pradesh
Answer Description : 

7. Operation Barga refers to

[A] . A programme of universal registration of tenants
[B] . Recognition of sharing of outputs between landlords and share-croppers
[C] . Equal distribution of lands
[D] . None of these

Right Answer : A programme of universal registration of tenants
Answer Description : 

8. Operation Barga was first introduced in

[A] . Karnataka
[B] . West Bengal
[C] . Kerala
[D] . Bihar

Right Answer : West Bengal
Answer Description : 

9. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was established in

[A] . 1981
[B] . 1982
[C] . 1983
[D] . 1984

Right Answer : 1982
Answer Description : 

10. In which of the following years was the Food Corporation of India set up?

[A] . 1955
[B] . 1960
[C] . 1965
[D] . 1970

Right Answer : 1965
Answer Description : 

11. The apex body which operates micro - finance scheme by promoting self-help groups of individuals from a homogeneous class through banks or non-government organisations is

[A] . Regional Rural Bank
[B] . Grameen Bank
[C] . State Bank of India
[D] . NABARD

Right Answer : NABARD was established in 1982.
Answer Description : 

12. Green Revolution occurred first in

[A] . Punjab and Haryana
[B] . Bihar and West Bengal
[C] . Andra Pradesh and Tamil Nadu
[D] . Gujarat and Maharashtra

Right Answer : Punjab and Haryana
Answer Description : 

13. Land reforms largely benefitted the economic condition of

[A] . Agricultural labourers
[B] . Bargadars
[C] . Small farmers
[D] . Co-operative farmers

Right Answer : Small farmers
Answer Description : 

14. New agri-structural strategy created special benefits for

[A] . Small farmers
[B] . Big capitalist farmers
[C] . Agricultural labourers
[D] . Intermediate traders

Right Answer : Agricultural labourers
Answer Description : 

15. Which of the following is not a commercial source of energy?

[A] . Coal
[B] . Firewood
[C] . Hydropower
[D] . Petroleum

Right Answer : Firewood
Answer Description : 

16. Which of the following is not a conventional source of energy?

[A] . Electricity
[B] . Natural gas
[C] . Petroleum
[D] . Solar energy

Right Answer : Solar energy
Answer Description : 

17. In India, coal mining on modern lines was first started in 1774 at

[A] . Dhanbad
[B] . Jharia
[C] . Karanpur
[D] . Raniganj

Right Answer : Raniganj
Answer Description : 

18. What percentage of water resources is used for irrigation?

[A] . 64%
[B] . 74%
[C] . 84%
[D] . 94%

Right Answer : 84%
Answer Description : 

19. Which one of the following soils occupies the largest area in India?

[A] . Alluvial soil
[B] . Black soil
[C] . Desert soil
[D] . Red soil

Right Answer : Alluvial soil
Answer Description : 

20. The maximum saline affected area lies ij the state of

[A] . Maharashtra
[B] . Punjab
[C] . Rajasthan
[D] . Uttar Pradesh

Right Answer : Uttar Pradesh
Answer Description : 

21. The maximum ravine affected area lies in the state of

[A] . Madhya Pradesh
[B] . Rajasthan
[C] . Uttar Pradesh
[D] . West bengal

Right Answer : Uttar Pradesh
Answer Description : 

22. Karewa soil is found in the state of

[A] . Arunachal Pradesh
[B] . Himachal Pradesh
[C] . Jammu & Kashmir
[D] . Uttarakhand

Right Answer : Jammu&Kashmir
Answer Description : 

23. Karewa soil is known for the cultivation of

[A] . Citrus orchards
[B] . Coarse grains
[C] . Floriculture
[D] . Saffron

Right Answer : Saffron
Answer Description : 

24. The maximum canal irrigation area in the state of

[A] . Haryana
[B] . Madhya Pradesh
[C] . Punjab
[D] . Uttar Pradesh

Right Answer : Uttar Pradesh
Answer Description :