Question list

Question List

Question List Of  Biology
Science  / Biology / 
1. Which of the following animals does not have nervous system?

[A] . Leech
[B] . Tapeworm
[C] . Amoeba
[D] . Snail

Right Answer : Amoeba
Answer Description : 

2. Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is

[A] . Gill
[B] . Trachea
[C] . Book lung
[D] . Pulmonary sac

Right Answer : Trachea
Answer Description : 

3. In coriander, the useful parts are

[A] . Roots and leaves
[B] . Leaves and flowers
[C] . Leaves and dried fruits
[D] . Flowers and dried fruits

Right Answer : Leaves and dried fruits
Answer Description : 

4. Bryophytes resemble algae due to the feature

[A] . No photosynthesis
[B] . Have photosynthesis activity but no vascular tissue
[C] . Have photosynthetic activity and vascular tissue both
[D] . None of the above

Right Answer : Have photosynthetic activity and vascular tissue both
Answer Description : 

5. Which organelle is also called director of the cell?

[A] . Mitochondria
[B] . Nucleus
[C] . Chloroplast
[D] . Ribosome

Right Answer : Nucleus
Answer Description : 

6. In which phase of meiosis, centromere divides?

[A] . Metaphase-I
[B] . Anaphase-II
[C] . Anaphase-I
[D] . Metaphase-II

Right Answer : Anaphase-II
Answer Description : 

7. Seeds swell when it is placed in water due to

[A] . Diffusion
[B] . Endoosmosis
[C] . Imbibition
[D] . Plasmolysis

Right Answer : Imbibition
Answer Description : 

8. The only plant cells without nuclei among the following are

[A] . Cambian cells
[B] . Root hairs
[C] . Companion cells
[D] . Tracheid cells

Right Answer : Cambian cells
Answer Description : 

9. Which of the following elements is present in green pigment of leaf?

[A] . Magnesium
[B] . Photophorus
[C] . Iron
[D] . Calcium

Right Answer : Magnesium
Answer Description : 

10. Which of the following is not obtained from stem?

[A] . Sunhemp
[B] . Hemp
[C] . Jute
[D] . Cotton

Right Answer : Cotton
Answer Description :